Actualitat Notícies

Quins tipus de targetes hi ha? Amb quin em quede?
Quins tipus de targetes hi ha? Amb quin em quede?

Les targetes de pagament han evolucionat molt en aquests anys i convé saber què t'ofereix el mercat i què és el millor per a tu. El més probable és que et convinga tindre diverses targetes diferents i esprémer el millor de cadascuna segons l'ocasió. Estalviaràs diners i guanyaràs seguretat.

El millor, una targeta de cada tipus

Les diferències entre els diferents tipus de targetes de pagament són cada vegada més difuses, però convé que les conegues, perquè pugues traure'ls el màxim partit. Abans de passar a les diferències, diguem en què s'assemblen: serveixen per a pagar en comerços tradicionals i en botigues en línia, així com per a extraure diners dels caixers, on també pots fer alguna altra operació, i tot això tant a Espanya com a l'estranger.
Quins tipus de targetes hi ha?

Existeixen bàsicament tres tipus de targetes.

Targetes de dèbit

Les targetes de dèbit són una eina per a disposar dels fons depositats en els comptes corrents, per la qual cosa van sempre associades a un compte. Tant les disposicions en caixers automàtics com les compres es carreguen de manera immediata en el compte associat i el límit de disposició de fons en compres ve establit pel saldo disponible en el compte.

Targetes de crèdit

L'entitat que les emet t'està concedint un crèdit, és a dir, uns diners per endavant, així que pots usar-les fins al límit de crèdit fixat. Cada vegada que es realitza una operació, aquesta s'anota en un compte de crèdit, independent del teu compte corrent. Tu igual que els altres clients, disposes d'un límit de crèdit individual que no pots superar i que l'entitat emissora estableix segons els teus ingressos i altres paràmetres de solvència. En els contractes de targeta s'estableixen diferents formes de pagament del crèdit disposat. La més habitual és el pagament a fi de mes sense interessos, encara que és possible ajornar el pagament durant més temps pagant els interessos fixats en el contracte.

Targetes prepagament

Aquestes targetes no estan vinculades a un compte bancari i el seu límit s'ajusta al saldo que carregues en elles prèviament.

Finalment, hi ha targetes híbrides, que mesclen característiques de les anteriors: per exemple, són targetes de crèdit que permeten traure diners de caixers amb les mateixes comissions i requisits que una targeta de dèbit, o targetes prepagament a les quals afigen un IBAN i passen a funcionar com una targeta de dèbit.
Subtipus per a tots els gustos

A més de la classificació anterior, es poden fer unes altres ateses altres característiques:

  •  En funció del crèdit concedit, es pot parlar de targetes clàssiques, or o platí.
  •  En funció de les formes de pagament, es distingeix entre targetes de crèdit normals i les targetes purament *revolving. En les primeres és possible triar entre el pagament a fi de mes sense interessos o el pagament ajornat amb interessos. En les segones només hi ha pagament a través de quotes mensuals amb interessos, mitjançant crèdit *revolving; aquestes targetes no les recomanem en absolut perquè *fson molt cares i afavoreixen l'endeutament perpetu i el sobreendeutament.
  •  En funció de l'emissor, podem distingir entre targetes bancàries, emeses pels bancs; targetes financeres, emeses per entitats no bancàries ni comercials, com American Express o *Diners Club i targetes comercials, emeses per un comerç per a adquirir els productes comercialitzats per la pròpia empresa, per exemple, la targeta d'El Corte Inglés; aquestes últimes només poden usar-se en els establiments de l'entitat emissora. A més, existeixen les targetes *affinity, que s'emeten sota una marca diferent de la de l'entitat emissora, normalment una marca comercial, amb l'objectiu de *fidelizar als seus clients oferint algun tipus d'avantatge als titulars. Com a exemple entre altres tenim la targeta Cepsa *Wizink o la Visa Repsol.

Finalment, en funció del suport, podem distingir entre targetes físiques, les típiques de plàstic, i targetes virtuals, especialment pensades per a operar en línia, de les quals només es té un número de targeta, una data de caducitat i un PIN.

Quina targeta triar?

El més probable és que et vinga bé tindre diverses targetes i usar cadascuna per al que està més indicada. El secret és triar targetes bones i sense cost com les que pots trobar en el nostre comparador.

Les targetes de dèbit són la millor opció per a obtindre diners en efectiu sense pagar comissions, triant bé els caixers automàtics.

Les targetes de crèdit t'interessen per a les teues compres habituals, amb l'avantatge que algunes ofereixen incentius pel seu ús i moltes es poden associar al teu compte bancari encara que les emeta un altre banc o entitat; no tindràs, per tant, que conformar-te amb la qual t'oferisquen en el teu. A més, gràcies a elles podràs tirar de crèdit sense dependre del saldo del teu compte, encara que és una opció que obliga a pagar interessos elevats i convé usar-la sàviament i només de tant en tant.

Les targetes prepagament són un bon complement a les altres targetes, ja que aporten avantatges addicionals en alguns casos:

  •  En tindre només el saldo que un decidisca carregar en elles, si introdueixes les seues dades o els deixes emmagatzemats en aplicacions, botigues i proveïdors de serveis en línia (*Amazon, *Netflix, Uber, *Cabify, etc.), saps que les possibilitats de frau estan limitades a aqueix sostre de despesa.
  •  També són útils per a proporcionar un mitjà de pagament als fills o a altres persones que no disposen d'un compte corrent.
  •  I en els viatges a l'estranger, serveixen tant per a evitar comissions excessives per extracció de caixers i canvi de divises, com per a limitar els danys per ús fraudulent o clonació de dades, especialment fora de la zona euro on el risc és major.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías