Actualitat Notícies

La CNMC sanciona a Leadiant per abús de domini
La CNMC sanciona a Leadiant per abús de domini

OCU va aconseguir que la CNMC, la màxima autoritat espanyola en matèria de competència, investigara a la farmacèutica *Leadiant per les seues pràctiques anticompetitives. Ara per fi la CNMC, seguint l'exemple d'altres països europeus, ha sancionat a *Leadiant amb una multa de 10.250.000 euros. Hem aconseguit, una vegada més, fer sentir la veu dels consumidors.

OCU porta anys denunciant els abusos d'algunes companyies farmacèutiques, que reiteradament incorren en pràctiques contràries a la competència. Un bon exemple és la nostra denúncia contra Leadiant davant la CNMC.

El laboratori Leadiant comercialitza l'àcid quenodesoxicólico (AQDC), el tractament per a la xantomatosis cerebrotendinosa (XCT), una malaltia rara que a Espanya podria afectar a entre 300 i 900 persones. Però pel AQDC-*Leadiant, un medicament no subjecte a patent, Leadiant està cobrant un preu desorbitat… un preu que estem pagant tots a través de Sistema Nacional de Salut.

La CNMC va iniciar expedient... i sanciona a Leadiant

Al juny de 2019, OCU va denunciar al laboratori Leadiant Biosciences, davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), per abús de la seua posició dominant en el mercat espanyol.

Al desembre de 2020 la CNMC iniciava una investigació oficial, com des d'OCU reclamàvem, per a combatre aquest clar abús. Per fi, aqueixes investigacions després de la denúncia d'OCU han donat resultat: la CNMC ha imposat una multa a la farmacèutica per infracció de les normes de la competència i abusar de la seua posició de domini.

Des d'OCU aplaudim la decisió de la CNMC d'imposar una forta sanció a la companyia i ens felicitem que haja sigut la nostra denúncia la que ha posat fi a aquest abús manifest.

Sancions també en altres països de la Unió Europea

En relació amb aquest mateix cas, a Holanda, l'autoritat nacional de la competència (Autoritat Holandesa per a Consumidors i Mercats) va sancionar l'any passat a *Leadiant, per abús de posició dominant, amb una multa de més de 19,5 milions d'euros. I fa pocs mesos a Itàlia, l'Autoritat de la Competència Italiana, després de concloure la seua investigació oficial, va imposar també a *Leadiant una multa de 3,5 milions d'euros pel mateix motiu: haver cobrat, al Sistema Nacional de Salut italià, un preu excessiu de manera injusta, com des d'informem des d'OCU.

Ara són les autoritats espanyols les que, en la mateixa línia, castiguen amb una multa milionària a *Leadiant pel mateix assumpte.

OCU descobreix l'abús de Leadiant

En què consisteix aqueix abús de posició dominant que ha provocat els més de 10 milions d'euros de sanció?

Leadiant multiplica per 1.000 el preu del AQDC

El AQDC és un principi actiu barat de produir i que es va començar a comercialitzar en els anys 70 del passat segle: era un medicament assequible, fàcil d'aconseguir i comercialitzat per diferents laboratoris.

En 2014, el AQDC va passar a ser catalogat com a “medicament orfe”, amb el que gaudeix d'una particular regulació que té com a finalitat incentivar la recerca i desenvolupament de medicaments per al tractament de malalties rares. Uns anys després, Leadiant va quedar com l'únic laboratori autoritzat per a comercialitzar aquest medicament en el mercat europeu, quedant-se d'aquesta manera amb el monopoli del tractament per a la XCT. I, aprofitant aquesta circumstància, va augmentar el preu del medicament de manera desproporcionada.

En tot just 10 anys la càpsula d'àcid quenodesoxicólico (*AQDC) costa 1.000 (sí, mil) vegades més:

  • En 2008, el laboratori Estedi comercialitzava AQDC, amb el nom comercial de Quenobilan, a un preu de 0,145 € la càpsula.
  • En 2019, Leadiant comercialitzava (en exclusiva) AQDC a 146,18 € cada càpsula.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías