Actualitat Notícies

Fi a les estafes per SMS: els jutges recolzen drets dels consumidors
Fi a les estafes per SMS: els jutges recolzen drets dels consumidors

Segons l'empresa especialitzada en reclamacions bancàries Economia *Zero, s'està produint un increment de les sentències en les quals els bancs estan sent obligats a retornar els diners als consumidors que han sigut víctimes d'aquests fraus

En els últims mesos, l'increment de les fallades de seguretat de les entitats financeres, està propiciant un augment exponencial en aquesta mena d'estafes conegudes com *Phishing o *Smishing.

Aquests missatges maliciosos, solen intentar enganyar l'usuari amb frases com 'La teua targeta ha sigut bloquejada, posa't en contacte immediatament amb l'entitat' i inclouen un enllaç que portarà a una pàgina exactament igual a la de l'entitat suplantada.

L'objectiu d'aquests missatges és sempre el mateix: robar informació i diners.

'Els ciberdelinqüents, utilitzen tècniques d'enginyeria social per a guanyar la confiança dels usuaris i obtindre accés als seus comptes i informació'.

Es pot recuperar els diners estafats? La llei de serveis de pagament és molt clara

Si l'import sostret és xicotet, els bancs solen retornar-lo amb facilitat. El problema ve quan la xifra és més elevada. En molts d'aquests casos, als consumidors no els queda més remei que reclamar per la via judicial.

Cada vegada hi ha més sentències en les quals es condemna als bancs a la devolució de l'import robat. Un dels principals motius, és que les entitats bancàries no han implementat les mesures de seguretat adequades, o no ho han fet correctament. Quan l'import sostret és considerable, és possible que el banc intente responsabilitzar de la seua fallada de seguretat al client, arribant fins i tot a acusar-lo de negligent.

Què ocorre si es punxa en un d'aquests enllaços?

Rebre un d'aquests missatges, no té per què suposar cap risc sempre que la víctima no punxe en l'enllaç. El problema és que aquests SMS, solen arribar en la mateixa conversa que els de l'entitat entitat suplantada i des del mateix número de telèfon.

Amb tan sols prémer en l'enllaç, i depenent de diversos factors tècnics, els atacants poden arribar a infectar amb malware el dispositiu de la víctima. Independentment de si la infecció arriba a produir-se o no, l'enllaç maliciós portarà a una pàgina falsa exactament igual a la de l'entitat bancària.

És important tindre en compte que les entitats financeres mai sol·licitaran informació confidencial a través de missatges de text o correus electrònics. Si es rep un missatge sospitós, és recomanable que es comprove la seua autenticitat abans de proporcionar qualsevol informació. Una manera de fer-ho és verificant l'enllaç inclòs en el missatge. Encara que pot semblar la mateixa pàgina que l'entitat bancària, mai serà l'oficial.

Cal fixar-se en el nom del domini. Solen utilitzar subdominis o noms que incloguen el nom de l'entitat bancària, o dominis que no tenen extensions habituals.

Un exemple de pàgina fraudulenta podria ser: 'https://bbva.dominiocoatacante.com'

En aquest cas, el domini al qual es connectarà la víctima és dominioatacante.com i no la coneguda entitat bancària. Per això, és molt important prendre precaucions i ser cautelós en proporcionar informació personal en línia.

Què ha de fer la víctima en aquests casos?

El primer que cal fer, és bloquejar el compte i targetes de crèdit al més prompte possible.

És molt important que la víctima recopile tota la informació de la qual dispose; extractes, càrrecs, missatges, captures de pantalla, etc.

Posteriorment, cal acudir a la sucursal bancària a demanar un extracte detallat del moviment o moviments fraudulents. Aquests extractes que proporciona l'entitat solen tindre molta més informació de la que apareix en els extractes ordinaris.

Amb tota aquesta informació, la víctima haurà d'acudir al més prompte possible a la policia o la guàrdia civil per a posar una denúncia.

Ja amb la denúncia, cal acudir de nou al banc a posar una reclamació per a demanar que l'entitat retorne els diners robats.

Amb imports xicotets, no sol haver-hi problema, ja que el banc li ho reclama directament a Visa, Mastercard, etc. i aquestes empreses tenen assegurances que cobreixen aquest tipus de 'danys econòmics'.

El problema sorgeix quan es tracta de transferències no autoritzades o càrrecs de quantitats considerables.

Per això és molt important estar ben assessorat per un advocat expert en aquesta mena de reclamacions. Economia Zero, líder en reclamacions bancàries, és una de les poques empreses que assessora els seus clients totalment gratis, presentant en el seu nom una reclamació extrajudicial que augmentarà considerablement les possibilitats de recuperar els diners robats.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías