Actualitat Notícies

El rebut de la llum s'encarirà un 59% aquest març, adverteix l'OCU
El rebut de la llum s'encarirà un 59% aquest març, adverteix l'OCU

El preu de la llum de hui per hores, dijous 10 de març: aquestes són les més cares i barates del dia

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha posat xifres a l'impacte que la guerra oberta a Ucraïna tindrà en la factura de la llum dels consumidors espanyols. Només en els huit primers dies del mes de març, quan han refermat les sancions econòmiques a Rússia per part d'Occident, el preu mitjà del megavat hora s'ha situat en 378 euros. Extrapolant aquesta mitjana al conjunt del mes de març, la factura d'una llar mitjana aconseguiria els 175,52 euros, enfront dels 110,27 euros en els quals va tancar febrer, la qual cosa suposa una pujada del 59% en el mes.

Per aquest motiu, l'organització de consumidors ha llançat una campanya per a demanar al Govern una suspensió total “temporal”, això sí, de tots els impostos que afecten l'energia a Espanya, ja siga la llum, el gas o els carburants.

En el cas de la llum, l'OCU va tornar a advertir de la distorsió en la factura que suposa l'actual sistema de formació de preus en el mercat majorista. “Durant els huit primers dies de març sol el 32% de l'energia generada a Espanya ha depés de combustibles fòssils i, malgrat això, el preu fixat mitjà s'ha situat en 378 euros/*MWh. Un 68% de l'energia generada està rebent una remuneració molt per damunt dels seus costos reals”, assegura.

Mentre Europa desfulla la margarida de la seua intervenció o no en aquest sistema de formació de preus, l'organització de consumidors alerta al Govern que és “necessari desacoblar el preu del gas, sotmés a forts moviments especulatius en el seu preu”, per a aconseguir que es trasllade a la factura elèctrica “un preu més just, barat i equilibrat concorde al cost de produir l'electricitat”.

L'OCU demana una intervenció urgent, ferma i decidida en els mercats energètics i pel que fa al marge d'acció del Govern espanyol reclama la suspensió de tots els impostos que graven el consum energètic de les llars (gas, electricitat i carburants). “No és acceptable que mentre les llars tenen serioses dificultats per a afrontar el pagament dels serveis bàsics, l'Estat siga el gran beneficiari d'aquesta situació excepcional amb ingressos extres”, critica.

Passat aquest període “especial”, reclama que es mantinguen com a “definitius” l'aplicació d'un IVA reduït del 10% al subministrament d'electricitat i gas natural, i s'elimine per sempre l'impost especial a l'electricitat, ara reduït al 0,5%.

Ampliar l'abast del bo social

Entre la resta de mesures, demana que la tarifa regulada PVPC i el bo social complisquen la funció d'oferir tarifes amb preu raonables al consumidor i als consumidors vulnerables, desvinculant el seu preu de l'evolució del preu en el mercat majoristes mentre no s'apliquen mesures efectives en el sistema de fixació de preu del mercat majorista. Així mateix, reclama un bo social més senzill i accessible, compatible amb totes les tarifes de mercat, tant lliure com regulat.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías