Actualitat Notícies

El 70% dels consumidors creu que les companyies telefòniques no informen prou sobre les seues condicions
El 70% dels consumidors creu que les companyies telefòniques no informen prou sobre les seues condicions

El 70% dels consumidors cree que les companyies telefòniques no informen prou sobre les seues condicions, segons assenyalen en una enquesta encarregada per l'Associació de Consumidors de Navarra *Irache.

Aquesta falta d'informació té conseqüències per als consumidors, que en moltes ocasions acaben pagant més del que esperaven en els seus rebuts telefònics.

Canvi de preus després del primer any

Molts d'aquests desacords es donen en complir-se el primer any del contracte (a vegades són dos). En eixe moment la companyia canvia els preus acordats per a continuar amb el servei. En principi, han de comunicar aquests canvis amb un mes d'antelació. No obstant això, aquesta informació, si es dona, s'ofereix en moltes ocasions de manera incompleta i inadequada. Algunes operadores envien una carta per a explicar-ho, però altres solo ho comuniquen en l'última factura i altres ni tan sols així. Això, unit al llenguatge comercial que solen usar les operadores, fa que molts consumidors no siguen conscients que les tarifes els pujaran, alguna cosa que descobreixen en els mesos següents.

Per tot això, és important comparar periòdicament els preus que està aplicant l'operadora amb el que tinc contractat per a veure si han aplicat alguna pujada sense que m'haja donat compte, malgrat que tenen obligació de comunicar-ho.

Falta de claredat en contractació telefònica

També es dona una falta d'informació clara en el moment de contractar, especialment per via telefònica. Els consumidors no recorden amb claredat els preus que havien acordat i, com no els tenen en paper perquè van contractar per telèfon, cal demanar primer una còpia del contracte per escrit o, almenys, la gravació telefònica on es van acordar les condicions.

SMS amb condicions diferents

Amb freqüència, l'anomenada verificadora, la que val per a tancar les condicions, no ofereix les sucoses promeses que ha fet anteriorment l'agent comercial i que són les que el consumidor pensa que ha contractat. També és habitual que, després de parlar, la companyia envie un missatge amb un enllaç per a signar el contracte. Moltes persones ho signen sense detindre's en el contingut i és posteriorment quan s'adonen que no coincideix amb el que han parlat per telèfon.

No acceptar per telèfon i demanar per escrit

És fonamental demanar les condicions per escrit abans d'acceptar l'oferta, poder llegir-les amb deteniment, assessorar-se si és necessari i conservar-les. La normativa de consum obliga al fet que l'empresa, quan contracta per telèfon, facilite la confirmació del contracte amb totes les seues condicions “en un suport durador i en un termini raonable”. Lamentablement, aquest requisit no es compleix en moltes ocasions i es limiten, en el millor dels casos, a remetre al consumidor a la pàgina web de la companyia, on s'estableixen unes condicions generals. De fet, hi ha alguns consumidors que es queixen específicament perquè no els han enviat el contracte per escrit, malgrat que els van sol·licitar.

No m'informen de permanència

A més dels preus, també sol haver-hi falta d'informació transparent en qüestions relacionades amb els canvis de companyia. En moltes ocasions no es dona una informació adequada sobre les clàusules de permanència, malgrat que han de ser expressament acceptades pel client en contractar. Així i tot, en moltes ocasions no s'informa de manera verbal sobre aquesta clàusula i el consumidor la coneix per primera vegada quan canvia de companyia i veu que hi havia un xicotet apartat marcat en el qual havia acceptat, sense saber-ho, aquesta penalització, que pot arribar a 350 euros. Altres vegades és fins i tot pitjor i se li cobra una permanència que no apareix per cap part del contracte. Hi ha altres casos en els quals l'operadora aplica tota la penalització, 300 euros per exemple, encara que al consumidor només li queden quinze dies per a complir el termini de permanència.

No li diuen que li cobraran la instal·lació si cancel·la

També se sol donar una informació insuficient al consumidor per part de la nova operadora amb la qual contractarà. És molt habitual que, als pocs dies d'acceptar, apareguen tècnics a casa per a posar algun encaminador o el cablejat, si fa falta. Del que no li ha informat la nova companyia és que, si la seua anterior companyia li fa una contraoferta a temps i l'accepta, li cobraran per aquests treballs, uns imports que poden arribar a 230 euros.

Les estratègies d'alguns comercials són encara pitjors i asseguren, encara que no siga veritat, que el client no haurà de pagar res a l'anterior companyia en canviar-se. El consumidor busca una explicació quan veu que li han cobrat 200 euros, però la nova companyia li diu que no sap res d'eixa promesa.

No em parlen de la deficient cobertura

També ha de ser clara la informació sobre la cobertura i la velocitat de la línia de dades contractada. Algunes persones es queixen que, malgrat saber on vivien ja que ho posava en el contracte, no els van advertir de la deficient cobertura en la zona i ara pateixen interrupcions i internet els va amb més lentitud de l'esperada.

Una altra qüestió són els pagaments a tercers que es cobren a través de la línia telefònica. A vegades es tracta de serveis que s'activen només prement un anunci o facilitant el número en una web d'internet. El problema sol ser que, si els càrrecs són xicotets però repetits, habitualment el client cau en el compte mesos després. A eixes altures l'import a reclamar ja és important. Moltes operadores donen les noves altes amb el servei de pagament que permet aquests cobraments ja activat, sense informar de quines conseqüències pot tindre per al client.

Els han posat factura electrònica i no la miren

També cal destacar que algunes companyies comuniquen la informació, com la pujada de tarifes, a través dels rebuts. Molts clients tenen la factura electrònica sense haver-la demanat i part d'ells no solen mirar-la, per la qual cosa, a més de no veure les factures, no reben la informació de la seua companyia.

Conservar les condicions i revisar factures

Des de Irache s'aconsella no contractar per telèfon, demanar les condicions per escrit abans d'acceptar i conservar-les. A partir d'ací, revisar periòdicament les factures i veure si corresponen amb el contractat. Si no és així, assessorar-se i reclamar quan corresponga.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías