Els ciberdelictes no deixen d'augmentar, fins a un 26% anual, segons dades de 2023 del Ministeri de l'Interior. L'increment és preocupant i no té pinta que vagen a *diminuir pròximament. En OCU portem temps notant-ho. De fet, s'ha produït una espectacular pujada del 166% en les consultes i reclamacions tramitades per phishing durant l'últim any: de 109 en 2023 a 290 en 2024.
El phishing i les filtracions de dades
Com probablement ja saps, el phishing són les estafes basades a suplantar la identitat d'una empresa o un organisme públic amb la qual tens algun tipus de relació comercial o administrativa per a aconseguir les teues dades bancàries i realitzar càrrecs a la teua costa.
Prolifera el hackeo de grans empreses
De fet, aquest repunt d'estafes pot estar relacionat amb les cada vegada més freqüents filtracions de dades de clients que estan experimentant grans empreses. En els últims mesos hem conegut les de Total, Banc Santander, Telefónica, Iberdrola, *Decathlon, *Ticketmaster, Repsol, Mútua Madrilenya, Grup Tendam o El Corte Inglés, companyies que sumen milions d'usuaris.
El problema no és només que hagen fallat els seus protocols de seguretat, sinó que no sempre comuniquen les filtracions amb la rapidesa deguda perquè els seus clients puguen posar-se en guàrdia. I si t'enxampen desprevingut, és més fàcil que pugues caure en un *phishing.
Aplicar sancions quan hi ha filtració
Davant aquestes demores en els avisos, OCU ha instat l'Agència Espanyola de Protecció de Dades a fer complir la normativa que obliga a comunicar les bretxes de dades sense demora i de manera directa (amb un missatge o un correu) als afectats per a previndre estafes.
És més, considerem que s'haurien d'aplicar sancions addicionals a les empreses *hackeadas si han actuat amb negligència en la protecció de dades dels seus clients.
Si hi ha engany, el pagament no és autoritzat
Si eres víctima d'un *phishing i arriben a realitzar algun càrrec fraudulent en el teu compte o en la teua targeta, has de saber que cap pagament realitzat sota els efectes d'un engany es considera autoritzat. Per tant, la teua entitat bancària o l'emissor de la teua targeta han de reembossar-te els diners de manera automàtica i no pot usar com a excusa que tu el vas autoritzar. És més, el propi Codi Civil, en el seu article 1.265 i següents considera que el consentiment serà nul si es presta per error. Per part seua, l'Autoritat Bancària Europea no sols defineix com a fraudulentes les transaccions de pagament no autoritzades, també les operacions en les quals s'haja manipulat al pagador perquè admeta una ordre de pagament amb enganys o amenaces.
Per tant, si t'han sostret diners per aquest mitjà, no et conformes i reclama. Per a això, has de començar en el moment mateix en el qual t'adones que has caigut en el parany.
Com es reclama per phishing
El procediment per a reclamar contra un frau en línia és el següent:
I si l'entitat es nega? Si diu que el pagament el vas autoritzar tu o que va ser culpa teua per no custodiar bé les teues claus? Poden respondre fins i tot que has actuat amb negligència greu.
Si el banc refusa reembossar-te els diners sostrets, t'animem a reclamar judicialment. Com has vist, hi ha abundant legislació que està de la teua part. Per això, la majoria de les sentències són finalment favorables al client del banc.
T'ajudem a recuperar els teus diners
En el marc del 50 aniversari d'OCU, hem dedicat el mes d'abril a la ciberseguretat i volem ajudar-te si has sigut víctima d'algun d'aquests enganys. Per a això hem posat en marxa la plataforma contra el *phishing i altres fraus bancaris, on et facilitem un model dirigit a l'entitat financera per a sol·licitar el reembossament dels diners sostrets i t'ajudem a reclamar judicialment en cas que es neguen a retornar els teus diners.
Consulta la notícia original ACI