Actualitat Notícies

Anar al bany sense ser client o demanar un got d'aigua: els teus drets com a consumidor en bars i restaurants
Anar al bany sense ser client o demanar un got d'aigua: els teus drets com a consumidor en bars i restaurants

Eres al carrer i de sobte… necessites entrar al bany, sí o sí. A qui no li ha passat? Comences a passar-ho malament, a sentir com la teua bufeta et diu “no aguante molt més” i, al lluny, veus la teua salvació: un bar. No obstant això, abans d'entrar t'entra el dubte: “em deixaran usar el bany?”.

Eva Jiménez, de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), explica a Maldita.es que “la resposta no és senzilla perquè només està especificada per llei a Castella i Lleó, la legislació de la qual indica que els serveis de restauració no estan obligats a deixar usar els seus lavabos i instal·lacions als quals no siguen clients, excepte autorització del titular de l'establiment. En la resta de comunitats es deixa la porta oberta al que establisca cada establiment en el seu exercici del dret d'admissió”.

Ni bars ni restaurants estan obligats a deixar usar el bany a les persones que no siguen clients

Per part seua, l'estudi ‘Desmuntant faules sobre el dret a usar el bany d'un bar sense ser client i la suposada obligació d'entregar aigua de l'aixeta gratuïta en establiments d'hostaleria’, del Centre d'Estudis de Consum, dependent de la Universitat de Castella-la Manxa, (realitzat després de diverses preguntes de Maldita.es sobre els drets dels consumidors), aclareix que “no qualsevol ciutadà té dret a utilitzar el bany d'un bar o restaurant (pel que no existeix un dret amb caràcter general a usar el lavabo dels establiments d'hostaleria), sinó que [...] els lavabos han de ser instal·lats per als clients”. Diferenciant, per tant, entre “qualsevol ciutadà” i “els clients” de l'establiment.

Aquest estudi també afirma que “perquè qualsevol ciutadà tinguera dret a utilitzar el bany d'un bar o d'un restaurant (encara que no fora client) seria necessari que la normativa aplicable així ho especificara (per exemple, manifestant que és necessari que els locals disposen de lavabos per a tota persona que així ho sol·licite, hi haja o no efectuat consumició)”.

És a dir, que els bars o restaurants no estan obligats a deixar entrar a una persona que no és client en el bany. Així que si tens una emergència pots demanar als treballadors de l'hostaleria que et deixen entrar, però no estan obligats a això.

Dret al fet que ens donen aigua de l'aixeta gratis, però només si som clients

Un altre dubte que ens pot entrar és si en un bar o restaurant estan obligats a donar-nos un got d'aigua de l'aixeta. Des del 10 d'abril de 2022 la legislació espanyola, concretament l'article 18 de la Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, obliga bars i restaurants a “oferir sempre als consumidors, clients o usuaris dels seus serveis, la possibilitat de consum d'aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l'oferta del mateix establiment”. Però, com diu la llei, tot depén de si som clients o no.

Rubén Sánchez, secretari general de l'organització de consumidors FACUA, explica a Maldita.es que “la llei parla de clients, amb el que el dret no és aplicable a qualsevol persona que entre en el bar si no consumeix res pagant”.

Això, a més, abans de la llei estatal, ja estava regulat en algunes normatives autonòmiques, que també obligaven a oferir als clients de l'establiment aigua de l'aixeta de manera gratuïta. Era el cas, per exemple, de Navarra, Andalusia, Castella i Lleó o les Illes Balears, tal com recull el Centre d'Estudis de Consum.

Si ens serveixen alguna cosa en malament estat tenim dret a reclamar i a no pagar, però no si no ens agrada

I sent clients, què passa si demanem alguna cosa i està en mal estat? Rubén Sánchez explica que “no poden obligar-nos a pagar aqueix plat”. Això sí, en el cas que un plat de menjar estiga en bon estat però no ens agrade, Rubén Sánchez adverteix que “ no hi ha res a fer d'acord amb la llei'.

Gerardo Ruiz, advocat de Legálitas especialitzat en consum, afig que davant un plat en mal estat “no sols tenim dret a no pagar, sinó també a sol·licitar una indemnització d'acord amb l'article 1101 del Codi Civil, encara que en la pràctica és molt difícil establir com serà aquesta indemnització perquè la normativa no estableix uns barems”.

Si l'establiment es nega a descomptar-nos el preu d'un plat en mal estat, Ruiz recomana “pagar i després reclamar una devolució. Per a això cal demanar un full de reclamacions”. Cada comunitat autònoma té una normativa diferent, però en totes els establiments estan obligats a tindre-les i facilitar-li-les als clients que la demanen.

“Una vegada estiga farcida, segellada i signada per l'establiment la persona ha de portar aquesta reclamació a l'oficina de consum del seu ajuntament. Si és possible, també s'han d'aportar fotografies i proves per a poder corroborar les nostres afirmacions”, conclou l'advocat de Legálitas.

A més, el client també pot interposar reclamacions davant l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) de cada municipi o davant la Direcció General de Consum de cada comunitat autònoma.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías